marți, 7 aprilie 2015

Contextul proiectului „Recalificarea – o șansă pentru viitor în fostele zone industrializate”





Prezentul proiect este realizat in contextul initiativei Comisiei Europene – Agenda pentru noi competetente si locuri de munca -  avand ca obiectiv ocuparea a 75% din forta de munca cu varste cuprinse intre 20-64 de ani, pana in 2020. Agenda isi propuna, ca masuri concrete pentru atingerea obiectivului, printer altele, dotarea cetatenilor cu competetentele necesare pentru a fi competitive pe piata muncii.


De asemenea, pentru a asigura durabilitatea sistemelor de protecţie socială, numarul lucrătorilor trebuie să crească, iar persoanele active trebuie menţinute pe piaţa muncii cât mai mult. Astfel, proiectul are în vedere atragerea şi meţinerea pe piaţa muncii a persoanelor active,  şomeri de lungă durată şi persoan în căutarea unui loc de muncă.

In contextual politicilor europene, România și­a asumat ca obiectiv național o rată de ocupare a fortei de munca de 70%, pentru grupe de vârstă  cuprinse intre 20­64 de ani, până în anul 2020. Această transformare va necesita o creștere netă a cererii de forță de muncă de cel puțin 10% și o îmbunătățire considerabila a poziției tinerilor și a lucrătorilor mai în vârstă pe piața muncii din România.

Din punct de vedere economic, judeţele Argeş şi Vâlcea, cu lungă tradiţie în industria chimică, au fost semnificativ afectate de restructurările de la cele două mari companii locale Arpechim Piteşti şi Oltchim Ramnicu Vâlcea, întreprinderi ce mobilizau mare parte din populaţia activă a celor două judeţe, concentrată pe oraşele Piteşti şi Ramnicu Vâlcea şi localităţile din jur, a generat un număr mare de şomeri, crescând semnificativ procentul acestora la nivelul celor două regiuni.
În prezent, majoritatea angajaţilor disponibilizaţi ai celor doi coloşi din industria chimică locală sunt şomeri de lungă durată (mulţi dintre aceştia se apropie de finalul perioadei), alţii au terminat şomajul şi sunt în căutarea unui loc de muncă. În condiţiile în care mai mulţi membrii ai unei familii erau angajaţi ai celor două întreprinderi, disponibilizarea a avut un impact social major în aceste zone fost industrializate. Potrivit datelor ANOFM, în luna octombrie 2014 rata şomaj în jud. Argeş era de 5,54%, peste media pe ţară de 5,13%. În judeţul Vâlcea situaţia se prezenta similar: rata şomajul era de 5,07.
Pentru a putea reintrega pe piaţa muncii numărul mare de şomeri de lungă durată proveniţi de la cele două întreprinderi chimice (peste 1600 la Piteşti şi peste 1500 la Vâlcea), dar nu numai ci şi a persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă este necesară calificarea/recalificarea acestora în meserii cerute de piaţă. În acest scop este necesară mai întâi informarea şi consilierea lor din punct de vedere profesional, astfel încât impactul formării lor profesionale prin intermediul acestui proiect să fie maxim pentru ei şi pentru economia celor două regiuni.
Asociația Justiţie până la Capăt a luat fiinţă cu scopul de a reprezenta în justiţie interesele foştilor angajaţi disponibilizaţi ai Arpechim Piteşti şi ai Oltchim Râmnicu Vâlcea, în mod special, dar şi a altor categorii de vulnerabile care nu au resursele necesare (financiare şi emoţionale) pentru a depăşi starea de vulnerabilitate.

In parteneriat cu C&C Grup S.R.L., companie românească privată, specializată în acordarea de consultanţă pentru accesarea de finanţări din fonduri nerambursabile (europene, guvernamentale, ajutoare de stat etc.) pentru terţi și FORMATEXAGON S.R.L, companie specializată în formare profesională continuă, fiind acreditată de ANC pentru organizarea de cursuri de formare profesionala,  Asociația implementeaza in perioada martie – decembrie 2015 proiectul „Recalificarea – o șansă pentru viitor în fostele zone industrializate”.  Cei 3 partenerii sunt implicaţi în managementul şi implementarea proiectului, indiferent de zonele geografice şi domeniile proprii de activitate, conlucrând în implementarea majorităţii activităţilor, atât la nivel regional cât şi interregional.
Proiectul este cofinanţat din Fondul Social European in cadrul Programului Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, Axa Prioritară 5 - Promovarea măsurilor active de ocupare, Domeniul major de intervenţie 5.1 - Dezvoltarea și implementarea măsurilor active de ocupare

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu